„Urmele păsării-cuvânt”, carte dedicată aniversării lui Eminescu

„Urmele păsării-cuvânt”, carte dedicată aniversării lui Eminescu

Sala „Pictor Aurel Băeşu”, din cadrul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, a găzduit duminică, 8 ianuarie, începând cu ora 16:00, lansarea volumului de versuri „Urmele păsării-cuvânt”, care poartă semnătura poetului Alexa Paşcu.

Cea de-a şasea carte a poetului fălticenean, vine ca o continuare a ideilor poetice din volumu  precedent („Dorul de cânt, de lumină cuvânt”), a apărut la editura ieşeană „Studis” şi cuprinde 101 poeme dispuse în trei secţiuni: „Sufletul înveselit de timp”, „Cântând iubirea” şi „Căutând lumina”.

Cartea a fost prezentată de criticul literar Isabel Vintilă şi de poetul Alexandru Ovidiu Vintilă iar despre activitatea literară a poetului Alexa Paşcu a vorbit profesoara Mioara Gafencu.

Prin această carte Alexa Paşcu deschide un nou capitol al scrierilor sale, reevaluându-se pe sine şi reconfigurându-şi viziunea despre lume şi literatură. “Putem afirma că în volumul de faţă se simte  o evoluţie a poeziei domnului Alexa Paşcu, atât la  nivelul formei cât şi din punct de vederea ideatic. Coordonatele poeziei sale se structurează pe aceleaşi teme, obsedante, timpul, iubirea şi divinitatea. Poetul este de această dată un pelerin care poate să se uite în urmă cu senitătate, căci sufletul îi este împăcat”, a spus Isabel Vintilă.

Volumul ne dezvăluie un alt Alexa Paşcu aflat în căutarea misterelor, pe nebăbuite şi nesfârşite cărări. În acest nou volum de poezie, Alexa Paşcu, abordează o lirică a zborului, a plutirii, a înălţării. Este vorba de o înălţare spirituală prin intermediul păsării cuvânt. Cuvântul pentru Alexa Paşcu, devine mijlocitor între cer şi pământ. Cuvântul face posibilă celebrarea zborului şi astfel împlinirea unui vis tainic, “din vremea când/ îmi luam zborul/ de pe al copilăriei câmp”, cum o spune chiar poetul în textul inaugural al volumului.

Aşa cum a precizat scriitorul Ovidiu Vintilă, „aflat în căutarea misterelor, Alexa Paşcu, prin poezia sa, ne trimite cu gândul când la Eminescu, când la Nichita Stănescu  dezvăluindu-ne, la fel ca aceştia, sensul iubirii dar şi ceea ce înseamnă măreţia naturii, frumuseţea inegalabilă a izvoarelor tremurătoare, a spărturii din  nori, a soarelui ce pare un chip arămiu şi toate acestea în spaţiul deschis al iubirii alături de semenii săi, pentru care, în definitiv scrie”, a spus Ovidiu Vintilă.

“Cele trei secţiuni ale cărţii lansate astăzi „Sufletul înveselit de timp”, „Cântând iubirea” şi „Căutând lumina”  sunt dedicate copiilor, soţiei şi părinţilor mei care au trecut în lumea de dincolo. Toate au o semnificaţie: viaţa omului, cu bune şi rele şi au în comun iubirea. Iubirea muncii, iubirea de cei dragi, iubirea de semeni, iubirea adevărului şi dreptăţii, iubirea dăruirii, iubirea de neam şi ţară, iubirea desăvârşirii ca om cu încredere în Dumnezeu. Este o lege sacră ce mă leagă de a şti mai mult decât ştiu. De aceea vreau/ şi alţii să-nţeleagă/ de ce eu sunt din ce în ce mai viu”, a spus Alexa Paşcu.

Tot Alexa Paşcu a precizat că volumul de versuri lansat la Fălticeni, este o dedicaţie pentru aniversarea a 162 de la naşterea poetului Mihai Eminescu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: