Comemorarea eroilor Revolutiei la Falticeni

Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii marcată la Fălticeni

Cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, instituite prin Legea 425/2011, Primăria Municipiului Fălticeni  în colaborare cu Şcoala de Subofiţeri Jandarmi  Fălticeni şi Inspectoratul pentru situaţii  de Urgenţă Suceava a organizat joi, 22 decembrie ceremonii de depunere de coroane de flori. Începând cu ora 12.00, la “Monumentul Eroilor Revoluţiei” de pe strada 2 Grăniceri a avut loc un ceremonial militar după care au fost depuse coroane de flori din partea administraţiei publice locale, Asociaţiei Veteranilor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Retragere, reprezentanţilor partidelor politice.

Comemorarea eroilor din Fălticeni ucişi în 1989

Jumătate de oră mai târziu, în curtea Catedralei Ortodoxe pe Stil Vechi “Constantin şi Elena”, la mormântul eroului Ion Bute, împuşcat pe 24 decembrie, în timp ce se afla în misiune în Arad, preotul paroh Sebastian Mogîrzan a oficiat o slujbă de pomenire a martirilor Revoluţiei în prezenţa tatălui eroului, a primarului Vasile Tofan şi a altor oficialităţi locale. A urmat depunere de coroane din partea Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava – Detaşamentului Ordine Publică Jandarmi Fălticeni.

Cimitirul Oprişeni este locul de odihnă al celui de-al doilea erou din Fălticeni căzut în Revoluţie, Ionel Pascal. Şi pentru el a fost oficiată în prezenţa familiei şi a autorităţilor locale o slujbă de pomenire de către pr. militar Cătălin Simion, după care au fost depuse coroane de flori din partea Poliţiei Municipiului Fălticeni şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava – Detaşamentului de Pompieri Fălticeni.

Cadre evidenţiate de la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni şi Detaşamentul pentru Situaţii de Urgenţă Fălticeni au asigurat serviciile de gardă şi au prezentat onorul militar la Monumentul Eroilor din strada 2 Grăniceri şi la mormintele celor doi eroi.

Eroul Mihailovici Constantin Puiu din Cornu Luncii a fost şi el comemorat     

Asociaţia Cultul Eroilor, filiala Suceava prin preşedintele Colonel. (r) Niga Nicolae şi Prim Vice preşedinte M.M.Pr. Davidel Dumitru împreună cu şcoala din Cornu Luncii, biserica şi administraţia locală au organizat şi anul acesta comemorare, pe 22 decembrie, a erolului Mihailovici Constantin Puiu din comuna Cornu Luncii.

La mormântul eroului a avut loc o slujbă de pomenire, ocazie cu care preotul Florea Gabriel a prezenta biografia lui Puiu, cu care a copilărit. Elevii şcolii generale din Cornu Luncii coordonaţi de directorul profesor Iacob Petrişor au prezentat un program artistic adecvat evenimentului.

În finalul ceremoniei, la mormântul eroului au fost depuse coroane din partea Asociaţiei Cultul Erolilor, Primăria Cornu Luncii, şcoala din comună. Pe toată perioada comemorării la mormântul eroului s-a aflat o gardă de onoare aparţinând de  ISU Fălticeni, care va prezenta şi onorul.

Pe plăcile comemorative ale monumentului eroilor revoluţiei din Bucureşti, din cei peste 1100 de militari căzuţi în revoluţie pentru o cauză sfîntă, libertatea şi demnitatea neamului românesc, la numărul 32 este dăltuit în granit numele sergentului major Mihailovici Constantin Puiu din comuna Cornu Luncii, judeţul Suceava, un tânăr de numai 22 de ani care după terminarea şcolii militare din Sibiu, specialitatea chimie militară, cu rezultate deosebite, a fost repartizat la Ministerul Apărării Naţionale, unde dorea să îşi clădească o carieră, dar soarta i-a fost potrivnică, căzând la datorie pentru apărarea libertăţii şi integrităţii neamului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: